Kostel sv. Janů

24. 11. 2010 17:15
Rubrika: Minorité

Počátky minoritského kláštera

Areál minoritského kláštera patří k nejstarším klášterům města Brna. Menší bratři konventuálové zvaní minorité přišli do Brna nedlouho po dominikánech v první polovině 13. století a téměř bez přerušení zde působí až dodnes. Brněnský klášter minoritů byl založen v době prvního rozmachu řádu, někdy kolem roku 1230. Podle barokní tradice klášter fundoval Jan Velen Černohorský z Boskovic, který byl po své smrti roku 1240 pohřben v klášterním kostele sv. Jana Křtitele. Další dobové prameny uvádějí jiná jména, takže kdo byl skutečným fundátorem kláštera se dnes asi již nedozvíme. Jisté však je, že roku 1257 byl olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburgu vysvěcen klášterní kostel sv. Jana Křtitele. Původní kostelík i klášterní budovy vyhořely během požáru města roku 1262. Díky donaci Václava II. však byly brzy obnoveny. Tehdy bylo také patrocinium kostela rozšířeno o sv. Jana Evangelistu.

 

Vývoj kláštera od pozdního středověku do 20. století

Během středověku byly osudy kláštera velmi pohnuté; nevyhnuly se mu další požáry ani morové rány. Za husitských válek našlo v klášteře asyl mnoho minoritů z Čech i zábrdovičtí premonstráti. Na začátku 16. století dosáhl klášter rozmachu díky podpoře obyvatel města Brna. Památkou na tuto dobu jsou vzácně dochované pozdně gotické nástěnné malby v křížové chodbě.


Až do konce 16. století chrám poskytoval místo posledního odpočinku příslušníkům rodu Boskoviců, který vymřel smrtí Jana Šembery Černohorského roku 1597. Během stavovského povstání v letech 1619-1620 to byly právě pouze kostel sv. Janů a dominikánský kostel sv. Michala, kde byly i nadále slouženy katolické bohoslužby. Ostatní chrámy připadly luteránům.


K výraznému rozšíření klášterního komplexu došlo v první třetina 18. století, kdy byl klášter i s kostele barokizován. Stavební práce prováděl známý brněnský stavitel Mořic Grimm. K severní lodi kostela byla tehdy přistavěna i budova, zv. Loreta, která v sobě dodnes ukrývá vzácně dochovaný soubor Svaté chýše a Svatých schodů.


Během josefínských reforem byl klášter na rozdíl od většiny ostatních ušetřen. Roku 1784 došlo pouze k přeměně jeho chrámu na kostel farní, jehož správa byla ponechána minoritům. Klášter byl zabrán až komunistickým režimem roku 1950. Chrám i nadále sloužil jako farní kostel a budovy konventu byly přeměněny na internát a kancelářské zázemí Moravské galerie. Po roce 1989 byl klášter opět navrácen řádu minoritů.

(zpracováno podle: Martina Kudlíková – Zuzana Korcová, Konvent minoritů v Brně, Brno 2010.)

 

Minoritský klášter v současnosti

Vikářem minoritského kláštera je v současné době o. Robert Mayer OFMConv., který se mj. věnuje také vedení společenství mládeže, jež se v kostele pravidelně schází. Rozhovor s o. Robertem o životě minoritského kostela v minulosti i dnes si můžete poslechnout tady: http://www.proglas.cz/audioarchiv-detail/vitejte-seniori/brnenske-kostely.html

 

Bližší informace o působení minoritů v Brně i celé České republice, stejně jako podrobnosti o brněnské komunitě a kostele najdete na stránkách české provincie: http://www.minorite.cz/, resp. brněnské komunity http://brno.minorite.cz

Podorobnosti o mládežnických večerech chval, které se v kostele sv. Janů pravidelně konají dvakrát do měsíce, se dozvíte zde: http://www.vecerychval.cz/?id=5&id_item=23&action=mesto

 

Chrám i Loreta bývají také pravidelně otevřené pro prohlídky, a to od pondělí do středy mezi 11 a 15 hodinou.


Webové stránky vznikají za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Zobrazeno 9552×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona